Waarom Suárez zo dom doet (en een tip waarom jij dat niet hoeft te doen)
Gisteren was tijdens het WK voetbal 2014 de wedstrijd Uruguay – Italië. Tijdens deze wedstrijd beet Luis Suárez in de schouder van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini. Een ‘hapklaar’ voorbeeld van handelen puur vanuit emotie.
Suárez is in het verleden al twee keer eerder een flinke tijd geschorst voor het bijten van andere spelers, respectievelijk voor 7 en voor 10 wedstrijden. Hem hangt nu een schorsing van 2 jaar boven het hoofd.
Waarom doet hij zoiets doms, zul je wellicht denken. Hij zou toch beter moeten weten? Helemaal met al twee eerdere schorsingen in het verleden.
Op het moment dat Suárez deze actie uithaalt, staat zijn denkende brein even op ‘uit’. Hij handelt vanuit emotie en laat die emoties zijn denkende brein dicteren. Achteraf ziet hij (hopelijk wel) in dat het heel dom was of schaamt hij zich, maar in het moment zelf denkt hij hier allemaal niet aan. Hij zit vol in de emotie van de wedstrijd, van het willen winnen (of van het niet willen verliezen). Dan wordt zijn blikveld smal en zijn denkvermogen gaat omlaag (of in dit geval op ‘uit’ zoals het lijkt). Zoals hij zelf zegt: “Deze dingen gebeuren.” Alsof hij er zelf geen controle over heeft en zijn emotie op dat moment met hem aan de haal gaat. Wat in feite dus ook zo is als je denkende brein uitgaat, maar wat natuurlijk absoluut geen excuus is voor dit bizarre en agressieve gedrag.
Ik heb zelf dit soort incidenten tijdens mijn eigen topsportcarrière ook wel gezien. Een karatevechter die na een, in zijn ogen, verkeerde scheidsrechtersbeslissing achter kwam te staan en daarna uit frustratie zijn tegenstander tegen de grond sloeg. Of dat bij te hard contact van de een, bij de ander de stoppen doorslaan en deze ‘even’ zijn gram wil halen. Het is te bizar voor woorden. Je denken wordt dan compleet bepaald door je emoties; die zijn je dan de baas en dicteren je gedrag.
Ik denk eerlijk gezegd dat dit soort dingen – in het klein misschien – dagelijks voor komen. Misschien ook wel bij jou: dat je je net even laat gaan en toch met de auto door rood rijdt (want je hebt haast of hebt gewoon geen zin om te stoppen). Of: net even wel wat terugzeggen tegen je collega, leidinggevende of partner terwijl je ook wel weet dat het helemaal geen zin heeft (maar het voelt zo lekker om je gelijk te willen halen). Of wat heftigere voorbeelden: enorm boos worden op je kind omdat het niet zijn bord leeg eet. Dan gaat het eerder om een machteloosheid en frustratie die zich via jouw emotionele systeem in een woede omzet die je niet goed kunt beheersen.
Een gebrek aan zelfbeheersing breekt je op, je krijgt er straf voor (boetes, schorsingen of erger), je voelt je rot en achteraf denk je: had ik nou maar even nagedacht. Had ik maar. Had ik maar. Had ik maar. Herkenbaar misschien?
Een tip is dat je je eigen doe-patronen gaat onderzoeken. Soms doe je iets zonder erbij na te denken. Vraag je dan eens af: wat deed ik nou eigenlijk? Wat speelde er allemaal mee in die situatie? Denk dan eens met de pet van een detective op terug aan de situatie, en ga op een soort sporen onderzoek uit in je eigen bewustzijn. Op een gegeven moment kom je misschien tot de conclusie dat er een volslagen ‘onzin-trigger’ aan ten grondslag ligt, die je nooit eerder had onderzocht en die wel steeds onverwacht jou ‘influistert’ om je op een boze manier te gedragen. Soms moet je echt even zoeken…
Suárez zou misschien wat meer mogen leren om controle te krijgen over zijn emotionele systeem en een goede balans te vinden tussen verstand en gevoel, zodat ze samenwerken in plaats van los van elkaar of tegen elkaar. Ik ben erg benieuwd of hij zich nu toch wat meer gaat afvragen hoe hij hiervan afkomt. Of dat hij zich blijft verschuilen in zijn slachtofferhouding en achter smoezen als ‘dit soort dingen gebeuren.’ Pas dan zal hij zijn volle potentieel als prof helemaal kunnen uitbaten, verwacht ik.
En jij? Hoe zit het met jou? Blijf jij hangen in smoezen (ik heb nu geen tijd, geld, energie etc.). Je doet jezelf en de wereld om je heen tekort.
Het is echt wel te veranderen, maar dan moet je bereid zijn om ook te kijken hoe het komt dat je dit doet. Dat moet je wel willen. Gemotiveerd zijn. Het vanaf nu anders willen doen. Wilskracht tonen en je emotionele systeem willen africhten, zodat jij er op een goede manier gebruik van kunt maken in plaats dat het met jou aan de haal gaat. En soms even doorbijten als het moeilijk dreigt te worden.
Meer willen leren over hoe jij je emotionele systeem kunt africhten? Schroom dan niet om even contact op te nemen.
Doe nu je aanvraag voor je gratis DoorbraaksessieOnline trainingen
Van heet naar koel Online
Van heet naar koel Online (Premium)
Trainingen in Hilversum
Van heet naar koel in 1 dag
Driftkikker 3-daagse
VIP voor Driftkikkers met publieke functie
Doorbraaksessie aanvragen
Een Doorbraaksessie voor mijzelf
Help! Een Driftkikker in ons bedrijf!
Toegang voor leden
Overzicht
Aankondigingen
Training Driftkikker
Contactgegevens
Routebeschrijving en adres
Over Camiel
Referenties
Pers